fazerinsini

Aktiivimalli kumoutuu: vox populi, vox dei

HS:n kommentissaan (https://www.hs.fi/junkkari/art-2000005513153.html) Marko Junkkari kirjoittaa, että aktiivimallia koskeva kansalaisaloite olisi ongelmallinen pyrkiessään kumoamaan juuri hyväksytyn lain.

Lainaus Junkkarin tekstistä, perustuslakivaliokunnan linjaus viime keväältä: ”Perustuslakivaliokunnan mielestä vastikään eduskunnassa hyväksytyn lain muutosehdotuksen sisältävä kansalaisaloite ei hyvin sovi yhteen sen kansalaisaloitteen säätämisvaiheessa esitetyn tarkoituksen kanssa, että kansalaisaloitteella tuodaan uusia aiheita poliittiseen keskusteluun.”

 

Näen asian toisin: perustuslakivaliokunta esitti kritiikkinsä hallituksen esittämästä aktiivimallista, mutta kuitenkin päästi sen koirana veräjästä - kansalaisaktiivisuus pelastaa perustuslakivaliokunnan kasvot ja perustuslaillisuuden. Meillä on poliittinen perustuslakivaliokunta perustuslakituomioistuimen sijaan. Näen niin, että perustuslakituomioistuimen puuttuessa tähän mennessä yli satatuhatta kansalaista  on antanut äänensä perustuslakivaliokunnan tekemän virheen korjaamiseksi. Jonkun on korjattava virheitä, erityisesti raskaita sellaisia. Tässä mielessä jokainen aloitetta kannattanut ja vielä kannattava sekä tietysti aloitteen laatija ovat aitoja demokraatteja, valistuneita ja valppaita kansalaisia, jotka käyttävät laillisen mahdollisuutensa toimia oman yhteiskuntamme hyväksi.  Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta: kiitos Martin-Éric Racine (ja muuten, miten voimme auttaa hyvää miestä pulassa: esimerkiksi suorittamalla keräyksen  hänen auttamisekseen taloudellisista vaikeuksistaan).

 

Junkkari uumoilee SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden pohtivan äänestämistään. En usko tähän olevan aihetta, koska vox populi, vox dei. Demokraattinen vaikuttaminen kuitenkin perustuu (jos ajatellaan puhtoisesti) kansalaisten kuuntelemiseen ja omien työnantajien, äänestäjien, tahdon noudattamiseen. Oletan, että silkkaa pahaa tuottava aktiivimalli kumotaan.

 

Rakennetaan terveempää tilalle: porrastettu, realistisen suuruinen (~ 1000 euroa/kk) perustulo on esimerkki sellaisesta. Porrastettu siksi, että tulotason noustessa perustulo asteittain minimoituu ja lopulta nollautuu, eli sitä ei makseta koko kansalle. Perustulo alentaa työllistymisen kuin myös työllistämisen kynnystä (etenkin aloittavan ja pienyrityksen osalta). Sen myötä suuri osa, joskaan ei kaikki, luukuista poistuu tarpeettomina.

 

Kehotan itsekutakin, joka ei vielä ole kannattanut, kannattamaan kansalaisaloitetta aktiivimallin kumoamiseksi ja ennen kaikkea kertomaan aloitteesta toisillekin, koska vasta viestikapulan siirto eteenpäin takaa aloitteelle maksimaalisen suosion.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Laitetaan se kansalaisaloitteen linkki tähän:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Emme voi auttaa taloudellisesti Racinea, koska hän saa siitä sapiskaa, kun kaikki tulot lasketaan. Onko se sitten reilua hänelle?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Eihän se ole reilua hänelle. Käteisen kerääminen voi olla vaikeaa ja pitäisi lähettää delegaatio toimittamaan kertyneet varat Racinelle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kansalaisaloite on asian ytimessä alle 40%:n kannatuksella toimivan hallituksen tehdessä päätöksiä, jotka ovat monen oikeustajun vastaisia. Lisäksi hallituspuolueiden edustajat jälkikäteen epäröivät ja selittelevät tekemisiään.

Jos katsotaan asiantuntijalausuntoja mukaanlukien perustuslakivaliokunna lausunto, niin laissa nähtiin monia kyseenalaisuuksia ja ongelmia. Kuitenkin hallitukselle riitti se, että perustuslakivaliokunta ei suoraan kieltänyt lakia. Tämä kertoo paljon nykyisestä hallituksesta, laissa nähtiin paljon ongelmia, joita pitäisi korjata, mutta hallitukselle riitti ettei se riko perustuslakia. Saavutus sekin, kun moni on kaatunut siihen.

Kuitenkin täydellinen piittaamattomuus asisntuntijalausunnosta ja niiden epäkohdista kerioo jotain. Härkäpäisesti laki vietiin läpi työttömät koekaniineina ja nyt sitten kerrotaan, että ehkä säädetään myöhemmin.

Mitään pakkoa lain saattamiseksi voimaan vuoden alusta ei ollut. Jopa Kela toteuttajana kritisoi aikataulua enkä itse ymmärä syyksi mitään muuta kuin arvioituja säästöjä ensi vuoden budjettiin.

Ensimäinen kansalaisaloite oli muuten turkistarhauksen kieltäminen Suomessa. Se kumottiin kansanedustajien toteamuksella, että tulossa on turkiseläimiä koskeva lakiasetus ja tullaan valvomaan tuottajia tarkemmin. Todellisuudessa valvonta heikentyi ja seuraavana vuonna tarkastettiin alle prosentti tuottajista ja tämä hallitus perui koko turkiseläinasetuksen.

Totemauksista ja perusteluista mikään ei toteutunut eikä yksikään kansanedustaja nostanut asiasta meteliä. Kansan mielipde vain sivuutettiin.

Edes nyt se pitää ottaa huomioon.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

NK: "Kuitenkin täydellinen piittaamattomuus asisntuntijalausunnosta..."

Samaa tietä mennään kuin hallintarekisterissäkin. Hämmästyttävintä tässä kaikessa on, miten tämän hallituksen lähtökohtaisesti kolmanneksi suurin puolue on (miltei yksin) ajanut läpi nämä itsensä näköiset tavoitteet. Siniset katoavat historiaan, Keskusta saa (jälleen) tilaamansa seuraukset, mutta Kokoomus minua huolettaa: putoaako se jälleen seuraavan pelikauden (peliähän tämä on) alkuun suurimmaksi, vai voimmeko tehdä kansalaisaktiiveina jotakin sen siirtämiseksi omalle paikalleen oppositioon? Ei silti, kokonaisvaltaista ja lyhytnäköistä pahaa osataan tarpeen tullen tehdä jokaisessa puolue- ja ryhmäkurin (eli tyhmäkurin) potemassa puolueessa.

Perustuslakituomioistuimen tarve tässä(kin), aktiivimallin härkäpäisessä läpiajossa, mistään välittämättä korostuu.

Toimituksen poiminnat