fazerinsini

Kokoomus julkaisi vaaliteemansa, pari ajatusta siitä ja sen ympäriltä

Kokoomus julkaisi vaaliteemansa. Se on odotetun näköinen eli sellainen kuin poliittisen siipensä takana olevat EK, Suomen Yrittäjät ja muutamat muut tahot tahtovat.

 

Ei mitenkään yllättäen, puolue haluaa työn (muoto on virheellinen, kyse kun on ansiotuloverotuksesta) verotusta miljardilla alemmas, mutta ei tässä erittele, millä tavoin ja keille. Puolueen käyttämä ilmaus "työn verotus" on samanlaista uuskieltä kuin sen viljelemä käsite "hyvinvointiyhteiskunta" hyvinvointivaltion sijaan. Vältetään puhumasta ansiotuloverotuksesta, joka alkuosaa lukuunottamatta on kahdelta jälkimmäiseltä kolmannekseltaan sama kuin pääomatuloverotus - vältetään konnotaatioita, sillä muutenhan itse kukin tulee ajatelleeksi, että palataanpa oikeudenmukaiseen malliin, eli verotetaan henkilön tuloja, niiden lajista riippumatta, samalla tavoin.  Samaan kantaan siirretyt ansio- ja pääomatuloverot merkitsisivät tulomuotokeinottelun loppua, pienempien pääomatulojen verotuksen keventymistä ja vastaavasti suurempien pääomatulojen verotuksen kiristymistä.

 

Samalla puolue haluaa korottaa ns. haittaveroja, jotka ovat tasaveroja tai niiden luonteisia maksuja. Ne sattuvat varattomiin kuin myös keskituloisiin, mutta vauraita ne eivät suhteessa niin koske. Progressiivisella ansiotuloverotuksella kerätään runsaat 10 prosenttia verokertymästämme, kun taas arvonlisäveroilla moninkertainen määrä. Siten Suomi muistuttaa tyypillistä Itä-Euroopan laitaoikean (kuten Viro, Venäjä) valtiota, jossa vauraan on hyvä olla, kunhan jonkinlainen yhteiskuntarauha säilyy. Varattomia ja keskituloisia väestöstä on ylivoimainen enemmistö,  ja tällä ostovoimalla kulutuskysyntä tyrehdytettäisiin entisestään Kokoomuksen mallilla.

 

Ohjelma mainitsee paikallisen sopimisen lisäämisen. Mikä on ongelma? Kukaan ei kiellä sopimasta paikallisesti yli TES:n mukaista palkkaa. Jos/kun ammattitaitoisesta työvoimasta kilpaillaan, tämän pitäisi olla itsestään selvyys ns. kykypuolueelle. Jos taas on kyse sanelun lisäämisen halusta, se pitäisi voida avoimesti ilmaista ohjelmassa, juurihan Jouni Mykkänen totesi, että puolueensa on ns. kriittinen puolue.

 

Puolue tahtoo ohjelmassaan myös ns. vastikkeellisen yleistuen mallin. Britanniassa kokemuksia yleistuen mallista on kertynyt eikä se ole ruusunpunaista. Vastikkeellinen on ymmärrykseni mukaan sitä, että työttömäksi joutunut on työelämässä veroillaan osallistunut oman turvansa  rahoittamiseen, ja siten kyse on vastikkeellisuudesta: kullekin tarpeidensa mukaan ja kultakin kykyjensä mukaan. Tätä lähtökohtaa ei nuoren, vailla työkokemusta olevan työttömyys muuta, hänhän osallistuu myöhemmin, kun työllistyy. Palkatta teetettävien töiden on loputtava, ne jopa syövät työllistämisen edellytyksiä, koska kukaan ei pysty kilpailemaan ilmaiseksi teetettävän työn kanssa.

 

Ohjelma sisältää joukon muitakin kohtia, tässä puutun vain näihin edeltäviin keskeisiin.

 

Kiintoisaa mielestäni on, mutta sinimustasta kun on kyse ei yllättävästi, että ohjelmassa ei mainita kaivosveroa (olkoon se louhintavero tai jokin muu muoto), vaikka miljardien arvoiset mineraalimme ainoana maailmassa luovutamme maasta pelkän ylöskaivamisen hinnalla. Oletan, että Kokoomus ymmärtäisi rahan päälle ja edustamansa yhteiskunnan yhteisen hyvän - ellei puolue sitten edusta jotakin kasvotonta.

 

Tällä pelikaudella 2015-2019 koulutuksesta päiväkodeista yliopistoihin niistettiin lähes miljardi euroa. Aliresurssoitu koulutus sitten on puolueen mielestä tulevaisuutemme tae ilmeisesti. Joku on joskus kuullut puhuttavan ns. sivistysporvareista.

 

Yritystuet (joita muuten jokin viikko sitten uutisoidun perusteella puolet Suomen Yrittäjistä vastustaa), suorat ja epäsuorat, jotka ovat lähinnä verohelpotuksia, mukaan lukien kyse on useista miljardeista euroista vuosittain. Tiedämme yritystukien olevan pääosin tehottomia, ja kilpailua vääristävinä haitallisiakin. Miksi niitä siis ylipäätään on siedettävä? Ymmärrän valtakunnan huoltovarmuuden kannalta elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvan yritystuen, sellaisen tuen, joka suoraan, lyhentämättömänä ja kiistatta koituu kuluttajan hyväksi ja sellaisen, jolla esimerkiksi tuetaan vaikeuksiin joutuneen yrityksen henkilöstön uudelleen koulutusta - en mitään muuta yritystukea.

 

Hallintarekisteri  - joka joidenkin mukaan - piti saada hyväksytettyä pitkälti yksityistettävän terveydenhuoltosektorin KELA-tuin ryyditettyjen voittojen siirtämiseksi veroparasiitteina veroparatiiseihin, joutaa pois. Esperi, Attendo, Mehiläinen, joiden takana on sinimustia tekijöitä, omistajia, viranhaltijoita.

 

Aktiivimalli ja kiky joutavat pois. Kuta pikemmin, sen parempi. Ymmärrän kuntouttavan työtoiminnan sille pienelle prosenttiosuudelle, joka sellaista normaalin elämänrytmin ja yhteiskuntaan osallisuutensa mahdollistamiseksi oikeasti tarvitsee.

 

Ei mitään uutta auringon alla, vain totuttua ja odotettua: köyhille köyhyyttä ja rikkaille rikkautta - juuri siksi, että kauniit sanakäänteet kertovat muuta, ja osa ihmisistä aina vain uskoo kauniisiin ja rohkeisiin. Siksi Kokoomus on menestynyt ja menestyy, kaikesta huolimatta.

 

Jokaiselle: muista äänestää, sillä jos sinä et äänetä, sinun ääntäsi käyttää joku muu. Poliittinen oikeisto on aina altis äänestämään. Nukkuvissa on monenlaisia: köyhiä, eläkeläisiä, opiskelijoita, työttömiä, sairaita, tympääntyneitä, välinpitämättömiä ja monia muita. Oletan, että äänestysaktiivisuuden nouseminen vaikkapa kymmenellä prosentilla koituu ainakin seuraavien liikkeiden eduksi: Vasemmistoliitto, pienet oikean laidan uudet liikkeet (Tähtiliike, Liike Nyt), PS, jossakin määrin SDP, kenties myös Vihreät, muutamat toistaiseksi pieninä pysyneet puolueet.

 

Urho Kekkonen oli ja on oikeassa: Kokoomus kuuluu oppositioon. Toisin kuin entinen presidenttimme ajatteli, mielestäni ei pelkästään ulkopoliittisista vaan sen ohessa ennen muuta  sisäpoliittisista syistä. Koko valtakunnan yhteiseksi hyväksi: pitkästä aikaa rikkomisen sijaan korjaamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Selvästi et tunnistaisi perustelua vaikka se yhtyisi takamukseesi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Pekka Pylkkönen, kommenttisi on asiaton ja loukkaava. Sinulla on mahdollisuus pyytää Erkki Laitilalta anteeksi.

Otan vastaan asiallisia ja perusteltuja kommentteja, huumori on hyve. Asiattomat ilmaukset ja loukkaaminen johtavat kommentin poistoon: seuraava asiaton poistuu, ja jos tämä ei riitä, sitten jatkotoimia.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Oppositioon kuuluisi ja joutaisi...mutta kun keskustalla on Orpoakin kovempi bisnesmies ja yksityistäjä, miljonääri-yrittäjä, nyk. pääministeri Sipilä..?!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Juha Sipilä tekee puolueelleen minkä Paavo Lipponen teki SDP:lle. Kun mennään Kokoomuksesta oikealta ohi, noutaja tulee - ja niin pitääkin.

Tällä vuosituhannella, kun toinen suuri on ollut Kokoomuksen kanssa kimpassa, tuo toinen on pudonnut, mutta Kokoomus säilynyt suurena.

Tällä pelikaudella kolmanneksi suurimpana aloittanut ainoana on säilyttänyt kannatuksensa, onhan tehty erittäin sinimustaa politiikkaa. Miten sinimusta onnistuukin aina vain peluuttamaan toisilla omaa peliään?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Jotkut ovat veikkailleet ja kuinka kalliiksi Sipilälle miljonääri-yrittäjä-bisnesmies-pääministerille politiikkaan "innostuminen" on lopultakin mahtanut tulla...?
Vanhoillislestadiolaisilla onkin hinku levittäytyä mahdollisimman korkealle hyväveliverkostoissa, joihin kuuluu yrittäjäeliittiä, korkeita virkamiehiä ja kunta-ja valtakunnantason päättäjiä ja vaikuttajia, mutta liittyykö "hinku" pelkästään bisnesten kasvattamiseen...vaan onko siinä jopa "jumalallisia" syitä-ja taka-ajatuksia...?!

- Tänään oli aiheesta hyvää, tohtoritasoisen tutkijan puhetta Radio Ykkösellä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eikä pidä unohtaa, että on kokoomuksella muitakin tärkeitä teemoja.
Eikä kaikki aina liity rahaan, vaan kyllä siellä on kyvykkäitä poliitikkoja ratkaisemaan myös ilmastonlämpenemisongelma.

Esim. Jaana Pelkonen puhui tänään himmei....siis tärkeitä:

"Tytöissä ja naisissa on valtava potentiaali, joka oikein kannustettuna ja tuettuna on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Tyttöihin panostettu tasa-arvotyö ja ilmastotoimet tukevat toisiaan ja parhaimmillaan edistävät ilmastonmuutokseen sopeutumista."

Nyt täytyy kaikkien kokoomuksessa...ja miksei muissakin puolueissa... muistaa kannustaa ja tukea oikein (nimenomaan oikein eikä väärin) tyttöjä, että saadaan ilmastonlämpeneminen pysäytettyä.

Onkohan tämä ihan kärkiteemoja kokoomukselta?.... voihan tämä jäädä pakotetun halpatyön jälkeen kakkoseksi, mutta kärkisijoille kuitenkin.
Pelkonen kuitenkin kokoomuksen näkyvämpää kaartia.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Onhan Jaana Pelkosella kokemusta juontamisesta :).

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Pohojanmaalla on opittu, että änkyrä-äijiä enemmistö vierastaa, mutta kun etsitään ja evästetään sorjavartinen, lukenut nuori nainen ja rahoitetaan hänet eduskuntaan ja vaikka ministeriksi, niin sen jälkeen ei tarvitse kuin evästää lisää ja "katsoa vähän tytön perähän..."
( -Mahtoiko esim. Mari Kiviniemi olla juuri sellainen...?)

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #11

Mari Kiviniemi esiteltiin juuri samoihin aikoihin, kun keskusta pyrki kiillottamaan profialiaan kaupunkilaisten keskuudessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tyypillstä kokoomusta, ei edes vihjannut vähentävänsä verovarojen holtitonta tuhlaamista.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Siinäpä se: puolueen ohjelmaa lukiessa on muistettava kaikki mahdollinen ja mahdoton se, mitä ei ole mainittu. Kaikki riveillä oleva on osattava tulkita eikä koskaan voi olla liian varma, mitä he kulloinkin tarkoittavat.

Saammepa millaisen tahansa vaalituloksen ja millaisen tahansa hallituksen, kun Kokoomus on oppositiossa, tiedän, että edes jokin on terveellä tolalla.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Minä taas veikkaan punavihreänkokooomuksensinistä hallitusta, kun punavihreys ei yksin riitä kunnon enemmistöhallitukseen...ja keskustassa bossina huseeraa toistaiseksi Sipilä..?!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itseäni pisti silmään tuo maksuton varhaiskasvatus ja Orpon viestintä siitä.

Uusi Suomi kertoo:
"Perhevapaauudistuksen ohella kokoomus tavoittelee kaksivuotista 20 viikkotunnin esiopetusta. Lisäksi puolue haluaa nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta."

”Se on tasa-arvoteko”, Orpo toteaa.

”Tänään olemme tilanteessa, jossa Aino ja Leo – ne ovat yleisimmät nimet – jos Aino on vähän rikkonaisemmasta perheestä, niin hän ei ole tilastojen valossa varhaiskasvatuksen piirissä kuin Leo, jolla on eheämpi perhe. Kun koulu alkaa, heillä on valtava ero lähtökohdissa. Se eriarvoistumisen ja syrjäytymisen siemen on kylvetty siellä.”

”Jokaisen pienen tytön ja pojan pitää päästä maailman parhaan kasvatuksen piiriin pienenä, maksuttomaan kaksivuotiseen esiopetukseen kiinni viisivuotiaana. Se on meidän keskeisiä vaalilupauksiamme ja harvoja rahalupauksia”, Orpo sanoo.

Kokoomus markkinoi tätä nimenomaan tekona vähävaraisten hyväksi, mutta se on harhaanjohtamista. Se luo kuvaa siitä, että tämä olisi erityisesti kädenojennus vähävaraisille perheille, mutta todellisuudessa siitä eniten hyötyvät hyvätuloiset, sillä tulorajojen myötä varhaiskasvatus on jo ilmaista monelle vähätuloiselle perheelle. Tärkeimpänä tavoitteena taustalla taitaa kuitenkin olla maksujen poistaminen hyvätuloiselta kannattajakunnalta.

Kirjoitin tuosta tannoin bloginkin, jossa Vantaan maksujen avulla osoitan asian taustat.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Orpo puhuu kuinka eriarvoisuuden siemen kylvetään tuossa ennen koulua. Kaunis kielikuva, ei siinä mitään. On taas ollut Kokoomuksen viestintätoimisto hommissa.

Kuitenkin niitä elämän varsinaisia pelimerkkejä aletaan kunnolla jakamaan peruskoulun jälkeen toisella asteella ja sitten korkeakouluissa. Tähän vaiheeseen Kokoomus ei sitten tarjoakaan mitään ja erityisesti opiskelijoiden osalta tilannetta ollaan kurjistettu tällä hallituskaudella merkittävästi.

Käytännössä Kokoomus haluaa ilmaisen varhaiskasvatuksen myös kannattajakunnalleen, jolla olisi hyvin varaa maksaa siitä. Samalla se haluaa säilyttää tilanteen, jossa opiskelu jää osalta vähiin rahallisista syistä. Samaan aikaan hyvätuloisten jälkikasvu voi mukavasti opiskella vanhempien tuella.

Kauniita puheita heillä on, mutta eivät taida olla oikeita vaikuttimia linjausten taustalla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Hyvin - tapasi mukaan - analysoit ja näet läpi. Nuo esimerkit kertovat onnistuneesta viestinnästä puolueen kannalta: tietyllä tasolla kerrottu on totta, mutta ei kerro kokonaisuuksista mitään. Kaunis kerrotaan kauniisti, mutta kokonaisuus ja motiivit pitää hahmottaa itse. Retoriikka on arvokas taito.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Kokoomus kuuluu oppositioon."
Tämä alkaa tuntua eloonjäämisen ehdolta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kokoomus jatkaa valitsemallaan tiellä, verotuksen painopisteen siirtämistä kohti tasaveroa. Millähän saisi Kokoomusta äänestävät Sari sairaanhoitajan, Pekka poliisin ja Ossi opettajan ymmärtämään, että he, keskituloiset, pienutuloisten lisäksi, ovat tämän ilmiön maksumiehiä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kova pähkinä purtavaksi. Keskituloiset ja keskiluokkaiset kammoavat alemmas vajoamista ja siten köyhempiin samaistumista, ja kenties luonnollinenkin tavoite on edetä ylemmäs ja minimissään säilyttää vallitseva. Jos tämä on psykologinen laki, vain ankaran kriisin kaltaisen kautta muutos voisi tapahtua. Optimisti minussa elättää luonnollisesti toivoa, että hoivakriisin kautta sinimustan mustuus näkyisi keskiluokallekin, sillä esperit, attendot ja mehiläiset samaistuvat hyvin syin juuri tuon puolueen pyrintöihin.

Vähittäisenä tasaveron painottaminen vastaa sammakon laittamista kylmään vesikattilaan, joten sinimustan kannalta taktiikka on oiva.

Tämä foorumi ei nykyään lie niin suosittu kuin aiemmin, mutta Kokoomuksen taktiikoiden ja oppien ruotiminen julkisesti voi aina havahduttaa jonkun Sarin, Pekan ja Ossin ajattelemaan itse.

Pekka Pylkkönen

Työntekijät ovat kaiken vasemmistopolitiikan maksumiehiä, myös kokoomuslaisen. Aina kun pummit vaativat lisää rahaa, työntekijöiden ja yrittäjien pitäisi nousta aseisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyseessä on kuitenkin sama kokoomus joka levitteli käsiänsä kun maahan lappasi 30 000 nuorta tervettä miestä täysihoitoon. Olisi säästänyt muutaman miljardin veronmaksajilta jos olisi pistänyt rajat kiinni tai edes leikannut etuuksia.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Loistavaa, että tuodaan keskusteluun palkansaajan verotus. Meillä on tapana keskustella vain siitä, että minne pumpataan tulonsiirtoja, eikä niinkään siitä, kuinka syvällä valtion koura on työssäkäyvän taskussa. Kehitys kohti loivaa progressiota on vain tervetullut. Ei ole oikein, että työantaja ja valtio kerää hyödyn ahkerien ja osaavien ihmisten työpanoksesta. Isompi osa siitä pitäisi antaa työntekijöille ja nimenomaan veroja keventämällä.

Toimituksen poiminnat