fazerinsini

Quo vadis, Keskusta

Nyt on nyt ja vaalit ovat pian. Neljä vuotta sitten Keskusta aloitti ylivoimaisena muihin nähden. Juha Sipilä on vienyt puolueensa jopa laitaoikean Kokoomuksesta oikealta ohi. Samoin teki Paavo Lipponen SDP:lle - ja kun näin tehdään - noutaja tulee.

 

Keskusta on ollut, toivottavasti on ja tulee olemaan rakentava, kokoava tekijä suomalaisessa yhteiskunnassa. Hukattu alkiolaisuus on löydettävä uudestaan. Oma, luonteva paikka keskellä on löydettävä uudestaan.

 

Tämä johto ei ole kuunnellut puoluekokousta, jossa on ymmärrystä perustulolle. Tämä johto valitsi Anne Bernerin. Tämä johto on tehnyt kaappauksen riistämällä eduskunnalta sen budjettivaltaa perustamalla pääministerin oman budjetin Vaken muodossa ("pääoma pannaan töihin" = yhteistä, julkista infraamme yksityistetään) . Tämä johto on tuottanut tietoista, harkittua kahtiajakoa laatimalla aktiivimallin ja kikyn. Tämä johto on niistänyt koulutuksesta (päiväkodeista yliopistoihin) miljardi euroa ja koulutus on valtakunnan tulevaisuuden avain. Tämä johto ei löytänyt vuotuisista useiden miljardien (suorat ja epäsuorat yhteensä) tehottomista ja kilpailua vääristävistä sekä vanhanaikaista tuotantoa tukevista yritystuista, joka on valikoivaa yritysperustuloa, sentinkään karsittavaa - suorat ja epäsuorat yritystuet mukaan lukien vuoden tai kahden yritystuilla torjuntahävittäjät on maksettu. Tämä johto on osaltaan edistänyt vanhuspalveluiden ja myös päivähoidon raskaita ongelmia, joista viime aikoina on keskusteltu. Ensimmäistä, vain Keskustaa koskevaa ongelmaa ja Anne Bernerin valintaa lukuun ottamatta, kaikki lueteltu on koko kabinetin vastuulla ja viime mainittu ongelma on nimenomaan Kokoomuksen syntialuetta, kuin myös hallintarekisterin hyväksyttäminen vastoin hallitusohjelmaa. Juha Sipilä on osoittanut jokseenkin täydellistä lainsäädäntöprosessin ja perustuslain merkityksen tuntemattomuutta sekä kyvyttömyyttä oppia mitään julkishallinnon toiminnasta kuin myös kyvyttömyyttä oppia omista virheistään. Sekä Juha Sipilä että Anne Berner istuisivat olemassa olevista puolueistamme, toimiensa perusteella, nimenomaan Kokoomukseen.

 

Nyt on nyt ja vaalit ovat pian. Eteenpäinkin on elettävä. Keskustaa maakunnat, muodossa tai toisessa, kiinnostavat. Sotea tullaan sovittamaan jonkinlaisiin kehyksiin, kenties tehty työ Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa saa jatkoa. Kenties toisaalla pienemmät kaupungitkin kehyskuntineen saavat mahdollisuutensa, suuremmista kaupungeista kehyskuntineen puhumattakaan. Oletan , että Keskusta tahtoo ollla mukana päättämässä asioista ja se käy paremmin hallituksesta kuin oppositiosta käsin. Puolueensa pohjamutiin vienyt Juha Sipilä on Keskustalle poliittista ongelmajätettä, mutta puolue ei (ainakaan vielä) halua nähdä tätä ikävää tosiasiaa. Juha Sipilä ei sen enempää ymmärrä kuin myöskään välitä tästä tosiasiasta.

 

Vaalit ovat sitten kun ne ovat, mutta näillä askelmerkeillä ja trendeillä Keskusta tippunee neljänneksi, tuskin viidenneksi ja kolmanteen sijaan kandidaatti on nousussa, toisin kuin Juha Sipilän yksinvaltaisesti luotsaama Keskusta. Keskusta on kuitenkin luonteva hallituskumppani todennäköiselle voittajalle ja oletan, että punamulta kykenee tekemään valtakunnan kokonaishyvään tähtäävää politiikkaa, sillä kasvu- ja vakaussopimuksen oloissakin on kansallisessa päätäntävallassamme, miten budjetin sisällä sijoitamme pelimerkkimme. Sellaista, valtakunnan kokonaishyvää tähtäävää, muuten ei ole aikoihin nähty eikä milloinkaan Kokoomuksen ollessa kuviossa mukana.

 

Näistä syistä Keskustan on syytä pikimmin suostua näkemään tosiasiat: Juha Sipilä tarvitsee vapautuksen työmarkkinoiden käyttöön. Kuta pikemmin, sen parempi. Sekä koko valtakunnalle että Keskustalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mieleen tulee se, että 2011 eduskuntavaalien jälkeen Keskusta jäi oppositioon kasvattamaan hallitusvastuun syövyttämää kannatustaan (ja kasvoihan se vuoden 2015 vaaleihin mennessä). Persut jäivät myös oppositioon ja loput 6 eduskuntapuoluetta muodostivat surullisenkuuluisan sixpack-hallituksen.

Hallitusneuvotteluissa noudatettiin "radiohiljaisuutta", joka olisi missä tahansa vapaan lehdistön maassa aiheuttanut vuosisadan skandaalin. Mutta Suomessa sellainen ohitetaan olankohautuksella. Maan tapa, nääs...

Olen viimeksi kuluneen vuoden aikana ennustanut muutamaan otteeseen, että tänä keväänä voisi olla vuorossa sixpack 2.0. Keskusta ja Persut huilaamaan vaihtoaitioon, Siniset historian roskakoriin ja loput 6 puoluetta hoitamaan Suomen kapitalistista talouskasvua niin kuin elinkeinoelämän taholta ohjastetaan.

Eli sama politiikka jatkuu vaalien jälkeen, mutta käykää toki äänestämässä, jos haluatte; tulee samalla päivän kävelylenkki tehtyä ja onhan se hyvää viihdettä muutenkin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tällä vuosituhannella joka kerta, kun yksi suurista on ryhtynyt kimppaan Kokoomuksen kanssa, tuo toinen on hukannut kannattajansa, kun Kokoomus on sillä (ja muilla kabinetin osallisilla) onnistunut peluuttamaan itsensä näköistä politiikkaa. SDP hukkasi itsensä jo kerran, Keskusta on toistamassa kerran jo kokemansa, PS hajosi kahtia tällä pelikaudella 2015-2019, jolloin Kokoomus aloitti kabinetin kolmesta suurimmasta pienimpänä, mutta on pudonnut suurimmaksi. Ensimmäistä kertaa laitaoikean sinimusta ottaa nyt turpaansa vanhuspalveluskandaalin vuoksi, edes vähän.

Näkisin kernaasti Keskustan seuraavassa hallituksessa, mutta ehdottomasti puheenjohtajansa vaihtaneena.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Jouni Suonsivu, sinulla hyvä analyysi keskustan tilanteesta.
Tässä omia ajatuksiani keskustan ongelmista otsikolla "Onko keskustasta tulossa auringonlaskun puolue"

http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kuin myös sinulla on hyvä analyysi. Saman tapaisia ovat pohdintamme ja molemmilla ilmeinen huoli Keskustan kadosta. Keskelle puoluekarttaa on tilaus kokoavalle ja vakaalle puolueelle, mutta nyt tuo paikka keskellä on hakusessa ja paikalla jonkinasteinen tyhjiö.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Muutakin "vapautusta" kuin pääministerin vastuusta Sipilälle pukkaa, jos ja kun oppositio ja rivikansanedustajuus odottaa-mikä ei tule Sipilälle riittäämään.
Vapautusta vauhdittaa jos hän joutuu vaalituloksestakin toteamaan että tulos, tai ULOS...?!

( ...kallis paskareissu kusitolppana, mutta tulihan nähtyä ja koettua...eikä kokemuksen hintakaan köyhää koske...)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Siirsi puolueensa keskeltä oikeaan laitaan, varmisti alkiolaisuuden hukkaamisen, ei oivalla Keskustalle tekemäänsä pahaa: käveli puolueensa ylimmän elimen eli puoluekokouksen yli perustuloa koskevassa asiassa. Toimii valtion operatiivisena johtajana - aina vain - yrityksen diktaattorimaisena toimitusjohtajana eikä neljässä vuodessa ole suostunut oppimaan mitään lainkirjoitus- ja -säädäntöprosessista, kaappasi omin luvin eduskunnan budjettivaltaa perustuttamalla Vaken pääministerin omaksi budjetiksi lähinnä yksityistämään yhteistä infraa, tuotti tarpeetonta vastakkainasettelua.

Ei oivalla sitäkään, että minimoidakseen puolueensa tulevan, rajun pudotuksen vaaleissa, luopuisi pikimmin puolueen puheenjohtajuudesta, kantaisi syyllisyyden itse ja näin mahdollistaisi puolueelleen toipumisprosessin alkamisen.

Toimituksen poiminnat